Jan van den Boomen - contrabassist

EDUCATIE

Jan is een begenadigd docent.

"Lesgeven vind ik leuk. Het is waardevol om mijn ervaringen door te geven. Ik leer er zelf ook steeds van. Het is voor mij een uitdaging om elke student, leerling of groep vooruit te helpen met hun mogelijkheden en moeilijkheden. Ik kijk met empathie naar elke leerling of situatie. Het is steeds weer anders, dat maakt het juist zo inspirerend

contrabasles

Basles

Jan geeft al bijna 30 jaar les aan het Conservatorium Maastricht. Hij doceert daar contrabas-jazz en basgitaar. Daarnaast verzorgt hij het methodiek bas en coacht hij diverse studentencombo's.
Jan was al twee jaar docent contrabas-jazz toen hij nog moest afstuderen voor klassiek (!). 

Jan geeft ook les aan de Amersfoortse muziekschool - Scholen in de Kunst. Hij gaf tot onlangs ook les aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten

Jan beschikt over een ongelofelijk dossier, bibliotheek aan bladmuziek, playalong in zowel klassiek als lichte muziek & jazz.

Hij is ook te vinden op Youtube met een drietal instructievideos:
Goed zitten
Linkerhand
• Franse strijkstok-houding 

Priveles is mogelijk in Eindhoven. Neem contact op voor meer info.
Volwassen leerlingen in Utrecht kunnen hier terecht.

Workshop improvisatie

"... elke compositie is een vastgelegde improvisatie..."

Improviserende musici en popmuzikanten kunnen een beetje lacherig doen als ze het over de klassieke musicus hebben: neem de bladmuziek voor hun neus weg en er komt niks meer. Zo zegt de klassieke musicus een beetje denigrerend dat popmuzikanten niet eens noten kunnen lezen.

Jan is thuis in beide werelden en geniet er dagelijks van te snappen hoe alle muziek in elkaar zit. In feite is elke compositie een vastgelegde improvisatie. De beroemde kiemcel die Beethoven gebruikte in zijn vijfde symfonie is hetzelfde soort idee als wat de popmusicus gebruikt.

En ook: als de Sacre du Printemps en slagroomtaart zou zijn dan zou je het gemiddelde popliedje kunnen vergelijken met een biscuitje. Maar: ze mogen beiden bestaan.

De improvisatie cursus die we voor ogen hebben is gericht op al degenen die hun instrument uitstekend beheersen maar angst hebben om te improviseren. We willen deze angst wegnemen en laten zien dat de drempel veel lager is dan je zou vermoeden. Iedereen kan improviseren en foute noten bestaan niet.

Inhoudelijk
• Basiselementen: harmonie, melodie en ritme.
• Gereedschappen: toontrappen, toonladders, akkoorden, akkoordsymbolen, ritmische variatie, en b.v. klassieke melodieën over popgrooves.

Jan gaf al succesvolle workshops Improvisatie bij de Amersfoortse Scholen in de Kunsten en bij Stichting Jazzpower in Einhoven.

Voor meer informatie en tarieven kunt u contact opnemen met Jan.

Coaching

"Onze band / groep / ensemble zit een beetje vast. Ondanks repetities lijken we niet vooruit te komen. De repetities leiden niet meer tot verbeteringen. Hoe komt dat toch...?" 

Zelfs de miljonairs van het Nederlands voetbalelftal of ook tennisser Roger Federer en schaatser Sven Kramer hebben een coach. De coach heeft totaaloverzicht; bepaalt de techniek, het beleid, de strategie én is de analist van de foutjes en vergissingen. 

De muzikale coach is vaak de dirigent. Maar in kleinere ensembles / groepen / bands heerst er vaak onenigheid over van alles. Dat is het moment voor COACHING; waar wringt de schoen; hoe kunnen jullie op een hoger plan komen; je samenspel verbeteren; je doelen aanscherpen zodat jullie meer plezier hebben en de optredens tot een groter succes kunnen maken.
Coaching richt zich op 'leren leren', de coach wil zichzelf zo snel mogelijk weer overbodig maken. 

Martin Andriessen van band "GO TO MALU" schreef op 23-12-2016: "Jan is deskundig en ervaren. Hij heeft een scherp muzikaal oog en oor en weet, met respect voor onze muzikale keuzes en kwaliteiten, feilloos en op een prettige manier ons spel naar een hoger plan te tillen. Wij hebben zijn coaching zowel leuk als erg leerzaam ervaren. Een aanrader voor iedere band.

Voor meer informatie en tarieven kunt u contact opnemen met Jan.

jazzbandEen collega van de Amersfoortse Muziekschool waar Jan een jazzband coachte merkte ooit op: "Het is een raadsel hoe je in drie dagen tijd vanuit een ogenschijnlijke puinhoop-aan-het-begin een werkelijk fantastische presentatie kunt verzorgen...".