Jan van den Boomen - contrabassist

JAN VAN DEN BOOMEN

Jan van den Boomen"Muziek moet goed gemaakt zijn, goed in elkaar zitten. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn of technisch complex. Het soberste liedje kan van goud zijn. Ik sluit geen enkele stijl uit. Voor mij moet muziek wel altijd een gevoelige snaar raken."

Natuurlijk is Jan van den Boomen (1959) hoofdzakelijk contrabassist, maar musicus zijn heeft een bredere dimensie: speler, docent, bandleider, arrangeur, coach.
Jan heeft zich al vanaf zijn conservatoriumtijd ten doel gesteld dat hij overal inzetbaar wil zijn.

Nadat hij sinds z'n 16e jaar actief was in allerlei pop- en jazzbands besloot Jan de klassieke opleiding contrabas aan het Maastrichts conservatorium te gaan volgen. Daarna studeerde hij bij de Italiaanse contrabasvirtuoos Francesco Petracchi.
Hij speelde in bijna alle symfonieorkesten in Nederland (ook het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Gelijktijdig bleef hij zich ontwikkelen als jazzbassist.

In het grensgebied van klassiek en jazz was hij actief bij Herman van Veen; de Ebonyband o.l.v. Gunter Schüller; het Nieuw Ensemble en met Orkest De Volharding.

In verschillende bands, ad hoc ensembles en projecten speelde hij met o.a. Erik Vloeimans, Charles Green, Pierre Courbois, Dick de Graaf, Vera Vingerhoeds, Paul van Kemenade, Ab Baars, Leo van Oostrom, Rob van Kreeveld, John Ruocco en vele anderen.

Sinds 1998 werkt hij aan zijn eigen initiatief: J.A.N. - Jazz Als Noemer.
J.A.N. was tot nog toe vooral actief in de Amersfoortse jazzscene en behelst al zijn artistieke, commerciële en educatieve bezigheden.

Jan vormde een uniek duo met zangeres Simone Honijk; Recensent Jeroen v.d. Valk noemde dat hij tijdens zo'n concert in een druk bezocht café "een speld" kon horen vallen; zozeer was het publiek gegrepen. 

Nog steeds en al een jaar of zes heeft Jan een duo met gitarist Sander Hop. "We kunnen inmiddels gooien en smijten met elkaar, zó goed zij wij ingespeeld op elkaar..."

Ook was er de samenwerking met het koor Chantatouille (o.a. nog met Floor van Zutphen als soliste).

Jan was tijdens zijn studie mede-initiatiefnemer van de Limburgse Stichting Limburg geÏmproviseerde Muziek (SLIM) en daarna initiatiefnemer en voorzitter van het Jazzpodium Amersfoort.