Jan van den Boomen - contrabassist

PROJECTEN

Hop & Van den Boomen

Groovy, spannend, sfeervol, opwindend en lekker transparant. Met eigen werk (van Sander Hop) en bewerkingen van minder voor de hand liggende standards (van o.a. Benny Golson, Jim Hall, Carla Bley, Sam Rivers).

Sander Hop en Jan van den Boomen verdienden hun sporen al in diverse (veel) grotere bezettingen, maar doen het hier lekker met z'n tweeën.

In seizoen 2015-2016 speelden zij iedere eerste donderdag van de maand in KadeLive, een initiatief van de Amersfoortse Kunsthal Kade.
In seizoen 2016-2017 gaan ze vanaf december 2016 Potje Jam - jazz flavoured verzorgen in Nieuwe Erven Amersfoort, ook iedere eerste donderdag van de maand.
www.hopvandenboomen.nl

Beatrice (Sam Rivers)

Myrthe Myrthe (Sander Hop)

TipToe (Sander Hop)

Kartonnen Doos (Sander Hop)

Joep van Leeuwen

Sinds 2014 speelt Jan met Joep van Leeuwen.
Joep is een Nederlandstalige singer-songwriter, pardon zanger-liedjesschrijver die over alle kanten van het leven schrijft met teksten die mensen aan het denken zet. Zijn voorbeelden zijn o.a. Maarten van Roozendaal, Acda & De Munnik, Huub van der Lubbe (De Dijk) en Bram Vermeulen.

Het trio wordt gecompleteerd door Frank Buers: drummer, gitarist, producer, engineer. En ter verdere ondersteuning op zowat alle andere gebieden hebben we Richard Meijer. Het is een waar plezier om deel te nemen in dit trio; een verrassende ontwikkeling in Jans loopbaan.
www.joepvanleeuwen.com

Nieuwe fiets (Joep van Leeuwen)

Wacht niet op groen (Joep van Leeuwen)

Zal ik je ooit vragen (Joep van Leeuwen)

ChantatouilleChantatouille

Chantatouille is een enthousiast en ambitieus kamerkoor uit Amersfoort opgericht in 1988 door dirigent Karel Smit. Ze houden jaarlijks een groot concert, met tussentijds enkele kortere uitvoeringen. Soms à capella, soms ook begeleid door een klein ensemble of (sinds 2013) door bassist Jan van den Boomen.

Het koor heeft steeds zeer fris en onverwacht repertoire, zoals van componisten John Rutter en George Schearing. Het laatste concert was met zangeres Floor van Zuthpen in de Nieuwe Erven te Amersfoort (zie video hiernaast).

EERDERE PROJECTEN

Lied Samen met Jou

Lied gecomponeerd door Lya van de Schans en gearrangeerd door Jan. De opname hiervan wordt door Stichting Levend Echt op een CD uitgebracht. De stichting Levend Echt zet zich in om de krachtige verbinding tussen muziek en kanker te laten zien.

Lya, een van de oudste bekenden van Jan, nam contact op. Ze had een lied geschreven voor een vriendin die kanker had. Eenmaal gehoord dacht Jan: daar zit meer in. Jan is aan het arrangeren geslagen. Vervolgens is het lied op 1 december 2015 opgenomen in studio Linie 56 te Uden. Een van de betrokkenen was Joep van Leeuwen.

Samen met jou (Lya van de Schans, arrangement Jan van den Boomen)

Simone HonijkDuo met Simone Honijk

Een duo zang en contrabas is een mooie, spannende, uitdagende maar ook heel intense en kwetsbare combinatie. In oktober 2005 ontmoette ik Simone Honijk en toen ik haar voorstelde dit duo uit te proberen hapte ze meteen toe. En het werkte fantastisch: de helderheid van haar stem, haar nieuwsgierigheid, haar onberispelijke intonatie, lef en spannende repertoirevoorstellen maakte het musiceren was steeds een feestje.
Simone zei hierover: "Zingen met een Bigband is knallen; zingen met een trio is spetterend; begeleid worden door piano en bas wordt al verfijnder maar nóg kwetsbaarder is zingen met alleen een contrabas. De warme en donkere sound, met of zonder strijkstok, Jan's intonatie; zijn baslijnen; de basis die hij voor me neerlegt; zijn time- en tempogevoel; zijn ervaring... Hij geeft me de ruimte om te zingen wat ik wil en om vrij te improviseren zonder remmingen. Ik mis piano noch slagwerk. Jan stimuleert me om steeds een stapje verder te gaan en grenzen te verleggen! Daar gaat het voor mij ook om in het muziek maken. Het is die nooit eindigende drang naar ontwikkeling en verfijning!"

Video opgenomen in voormalig café Borra te Amersfoort op 21-09-2008.

Jeroen de Valk, journalist en schrijver van jazzboeken schreef over dit concert: "Het duo haalde heel wat overhoop: van jazzstandard tot popsong, van bas-feature tot ballad, van wereldliteratuur tot sjoebiedoebiedoewap. Bekende stukken klonken als nieuw, onbekende nestelden zich direct behaaglijk in het gehoor."
Lees hier het hele verslag.

Tribute to Carla Bley J.A.N. Septet

Project met Ebonyband o.l.v. Günther Schüller, werken van Greatinger; arrangeur van Stan Kenton Bigband

Chinese opera met het Nieuw Ensemble

De Volharding

Theatervoorstellingen Slagschaduw

Herman van Veen 

(meer informatie volgt binnenkort)