Jan van den Boomen - contrabassist

PROJECTEN

Hop & Van den Boomen

Groovy, spannend, sfeervol, opwindend en lekker transparant. Met eigen werk (van Sander Hop) en bewerkingen van minder voor de hand liggende standards (van o.a. Benny Golson, Jim Hall, Carla Bley, Sam Rivers).

Sander Hop en Jan van den Boomen verdienden hun sporen al in diverse (veel) grotere bezettingen, maar doen het hier lekker met z'n tweeën.

Sinds januari 2016 Potje Jam - jazz flavoured verzorgen in Nieuwe Erven Amersfoort, ook iedere eerste donderdag van de maand.In seizoen 2015-2016 speelden zij iedere eerste donderdag van de maand in KadeLive, een initiatief van de Amersfoortse Kunsthal Kade.
www.hopvandenboomen.nl

Beatrice (Sam Rivers)

Myrthe Myrthe (Sander Hop)

TipToe (Sander Hop)

Kartonnen Doos (Sander Hop)

Joep van Leeuwen

Sinds 2014 speelt Jan met Joep van Leeuwen.
Joep is een Nederlandstalige singer-songwriter, pardon... eh, zanger-liedjesschrijver (NL) die over alle kanten van het leven (ook wel protestsongs schrijft met teksten die ons aan het denken zet. Zijn voorbeelden zijn o.a. Maarten van Roozendaal, Acda & De Munnik, Huub van der Lubbe (De Dijk) en Bram Vermeulen.
Het was een trio maar slagwerker (& gitarist, producer, engineer) Frank Buers heeft inmiddels een eigen pad bewandeld. Sindsdien vormen we een duo dat met ad hoc gasten weer uitbreidt. En ter verdere ondersteuning op zowat alle andere gebieden hebben we Richard Meijer. 
www.joepvanleeuwenband.nl 

Nieuwe fiets (Joep van Leeuwen)

Wacht niet op groen (Joep van Leeuwen)

Zal ik je ooit vragen (Joep van Leeuwen)

Schubert on Bass

Er zijn vele pareltjes onder de honderden liederen die Schubert componeerde. Vaak gezongen door tenoren klinken ze verrassend goed op een contrabas. Jan ontmoette Von Reijnders tijdens zijn conservatoriumjaren. Von heeft Jan destijds vaak begeleid, o.a. ook op zijn eindexamen. Jan en Von hebben een gevarieerd recitel samengesteld uit de Schubertliederen. Op Facebook en Jan's Youtube-kanaal zijn er meerdere te bewonderen, opgenomen tijdens de Coronacrisis, Als voorbeeld hier "Der Müller und der Bach" (met dank aan Ben Uijtjens - techniek en editing video's)

Trio Chet

Gitarist Dick Onstenk (Dutchbopper) nodigde trompettist Harm Langermans en Jan uit een trio te vormen rondom de muziek uit de tijd van de Chet Baker trio's. Kijk voor meer info en opnames op onze site: Trio Chet met hiernaast een voorproefje: Almost Blue

EERDERE PROJECTEN

ChantatouilleChantatouille

is een enthousiast en ambitieus kamerkoor uit Amersfoort opgericht in 1988 door dirigent Karel Smit. Ze houden jaarlijks een groot concert, met tussentijds enkele kortere uitvoeringen. Soms à capella, soms ook begeleid door een klein ensemble of (sinds 2013) door bassist Jan van den Boomen.
Het koor heeft steeds zeer fris en onverwacht repertoire, zoals van componisten John Rutter en George Schearing. Het laatste concert was met zangeres Floor van Zuthpen in de Nieuwe Erven te Amersfoort (zie video hiernaast). Chantatouille

Lied Samen met Jou

Lied gecomponeerd door Lya van de Schans en gearrangeerd door Jan.
Lya, een van de oudste bekenden van Jan, nam contact op. Ze had een lied geschreven voor een vriendin die kanker had. Eenmaal gehoord dacht Jan: daar zit muziek in. Jan is aan het arrangeren geslagen. Vervolgens is het lied op 1 december 2015 opgenomen in studio Linie 56 te Uden. Een van de betrokkenen was zanger/lied-schrijver Joep van Leeuwen, zie elders op deze site.

Samen met jou (Lya van de Schans, arrangement Jan van den Boomen)

Simone HonijkDuo met Simone Honijk

Een duo zang en contrabas is een mooie, spannende, uitdagende maar ook heel intense en kwetsbare combinatie. In oktober 2005 ontmoette ik Simone Honijk en toen ik haar voorstelde dit duo uit te proberen hapte ze meteen toe. En het werkte fantastisch: de helderheid van haar stem, haar nieuwsgierigheid, haar onberispelijke intonatie, lef en spannende repertoirevoorstellen maakte het musiceren was steeds een feestje.
Simone zei hierover o.a.: "Zingen met een Bigband is knallen; een trio is spetterend; alleen piano en bas wordt verfijnder ...nóg kwetsbaarder is zingen met alleen een contrabas. De warme, donkere sound, met of zonder strijkstok, Jan's intonatie; zijn baslijnen; zijn time- en tempogevoel; zijn ervaring... Hij geeft me ruimte... vrij te improviseren zonder remmingen. Ik mis piano noch slagwerk. Jan stimuleert me ... grenzen te verleggen! ...drang naar ontwikkeling en verfijning!" Meer opnames te zien op Jan's Youtube-kanaal 

Video opgenomen in voormalig café Borra te Amersfoort op 21-09-2008.

Jeroen de Valk, journalist en schrijver van jazzboeken schreef over dit concert: "Het duo haalde heel wat overhoop: van jazzstandard tot popsong, van bas-feature tot ballad, van wereldliteratuur tot sjoebiedoebiedoewap. Bekende stukken klonken als nieuw, onbekende nestelden zich direct behaaglijk in het gehoor."
Lees hier het hele verslag.

CD JANTribute to Carla Bley J.A.N. Septet

Met trots heeft Jan in 2002 een "Tribute" aan (muziek van) Carla Bley gehouden. Daartoe een septet uit de grond gestampt, een aantal concerten gedaan en vooral ook een 'live'-CD opgenomen. Deze CD is nog steeds verkrijgbaar bij Jan. Hiernaast – op de achterkant van het CD-hoesje – zijn de namen van de medespelers en de titels van de geselecteerde werken terug te vinden. Klik voor vergroting.

CD JAN

Overig

1993. Project "City of Glass" door de Ebonyband van Werner Herbers o.l.v. Günther Schüller, werken van Graettinger; arrangeur van Stan Kenton Bigband.
Met diverse Nederlandse grootheden als Leo v. Oostrum, John Rucco, Peter Masseurs, Charles Green, Bert Boeren, Rob v. Kreeveld, Paul Verhey, John Mostard, vele orkestleden van het Concertgebouw Orkest en op bas... Jan v.d.Boomen. Bijzondere anekdote hierbij: Jan zou in dit project aangeraden zijn door bassist "Ed Schüller", zoon van Günther Schüller. Dit terwijl Jan deze zoon nooit ontmoet heeft voor zover bekend.

Een greep uit overige gedenkwaardige projecten uit het verleden:

Met "Het Nieuw Ensemble" deed Jan een Chinese opera die ook in Parijs, Munchen, Edinborough, Lissabon uitgevoerd is.

Jan deed een serie concerten met Orkest "De Volharding"

Theatervoorstellingen "Slagschaduw" met muziek van Louis Lanzing

Jan speelde o.a. in Berlijn de voorstelling "Alfred Jodokus Kwak" door Herman van Veen.